2012. március 26., hétfő

Kislányok vintage stílusban

Vintage? 
Eredetileg szüretet, begyűjtést jelentett, s a borászatban volt használatos, de aztán mint fogalom kinőtte ezt a szűk teret. Nehéz is meghatározni a vintage szó pontos jelentését, hiszen a kifejezést, hogy vintage stílus tulajdonképpen többféleképpen értelmezzük, pontosabban többféle dolog kapcsán  használjuk, még divatfogalomként is (valahol időben a 20-as évektől a 70-es évekig tartó időszak). Nem is mennék bele ennek a szónak, kifejezésnek a lexikális magyarázatába, szerintem nem is menne, erre vannak nálam sokkal inkább rátermett személyek. Egy biztos, ha ezt a fogalmat kellene bárkinek néhány szóval értelmeznie, mindamellett, hogy mindenki érzi a mögötte rejlő tartalmat, mégis nehéz röviden leírni.

Nálam mindenesetre amolyan időutazást jelent - természetesen visszafele, s annál a 9 óránál sokkal-sokkal többet, mint amit az én problémám okozott anno a blogom időjelzésénél :) -, s minden olyan tárgyat, ami régies, ódon, s ami nosztalgiát ébreszt bennem. Valami olyan képet villant fel, amit nem is tudok leírni, csak helyette annyit mondani: irány a nagymama, dédnagymama szekrénye, ami az ő féltve őrzött csipkéivel és egyéb kincseivel van megrakva. Valahol benne van ezekben a tárgyakban a nagyi egész kis élete, s úgy "érett" be nekünk fiataloknak  a szekrény tartalma, mint annak idején a borászatban az évekig fahordóban, majd ezt követően akár évtizedekig palackokban érlelt bor. A polcokon ma is találunk ilyen címkével ellátott nedűket, de kétlem, hogy ezek is olyan hosszú időn át érlelt termékek lennének. Ezek már nevükben őrzik csak a vintage porto-t.  Mint ahogy a nagyik érintetlenül hagyott szekrénykéi is csak itt-ott vannak már meg...




Egy biztos, a vintage-stílus nagyon szép, szerintem nagyon jól illik a decoupage műfajába, akár a képválasztás, akár a festés-öregbítés technikai oldaláról közelítünk felé. A lényeg, hogy a kép és az alkalmazott színvilág és technika "végig egyben maradjon". 


Itt kislányokra hangolva, Emile Vernon - XIX. századi francia festő - gyönyörű festményeit használtam. 











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése